ProCult Cinema Festival, ediția a V-a

Cea de a V-a editie a Festivalul de Film Romanesc "ProCult Cinema Festival" Roma-Noiembrie 2014 s-a deschis la Casa del Cinema-Largo Marcello Mastroiani in seara zilei de 20 Noiembrie la orele 19.30 cu foarte multi oaspeti printre care mentionez Ambasadorul Romaniei in Italia Excelenta Sa Dana Manuela Constantinescu alaturi de Ambasadorul Republicii Moldova Excelenta Sa Stela Stingaci.

Festivalul de film este o initiativa a asociatiei socio-culturale ProEvent din Roma, alaturi de Ministerul Afacerilor Externe Roman - Departamentul pentru romanii de pretutindeni, Ambasada Romaniei in Italia si Accademia di Romania in Roma. Au mai sprijinit acest minunat eveniment Consiglio Regione Lazio, Roma Capitale, Banca Transilvania, Lycamobile, Roma...nia, Trattoria Moderna.

Ziua de 20 noiembrie a debututat cu filmul unui regizor moldovean foarte talentat pe numele sau Igor Cobileanschi cu filmul "La limita de jos a cerului- The Unsaved". Un film plin de simboluri care reda in mod real dorintele neimplinite ale individului si in acelasi timp realitatea unei societati care nu permite o evolutia individuala. Publicul a fost numeros, locurile fiind ocupate in totalitate ( cca 130 locuri),unii tineri facandu-si loc pe scarile adiacente.

Acest eveniment ajuns la a V-a editie anul acesta a avut un juriu mixt -romano-italian prin prezenta unor personalitati italiene si romane, unde nominez pe D-nul Sorin Militaru -printre primii regizori romani din generatia tanara, actrita Maria Dinulescu cunoscuta publicului cu filmul "California dreamin'", ziarista Radio Romania Elena Postelnicu, Paolo Fallai ziarist Corriere della Sera, crainic televiziv si scriitor si Francesco Pamphili-producator de film italian cunoscut pentru productia "Asterix si Obelix".

Organizatorii acestui festival si anume Asociatia ProEvent sunt Teodora Madasa, Ina Sava si Adrian Grigor, care prin eforturile si dragostea fata de cultura si traditia romaneasca au reusit pentru a cincea oara sa faca cunoscut spiritul si sufletul romanesc prin intermediul filmului tarii in care traiesc si anume Italia.

Acest festival a avut rasunet in presa italiana, foarte multe ziare precum Corierre della Sera, La Repubblica, Più Culture si pe toate platformele media. Publicul italian a cunsocut astfel o parte din frumusetea Romaniei prin artistii sai, dovada fiind prezenta in numar impresionant la eveniment.

ProCult Cinema Festival se desfasoara pe o perioada de patru zile 20-23 Noiembrie 2014 la Casa del Cinema in Largo Marcello Mastroiani, un cinematograf contemporan care a ospitat in ultimii 20 de ani multe din personalitatile filmului italian si international.

Dorim pe aceasta cale mult succes organizatorilor si al tuturor celor care au facut posibil acest acest eveniment pentru a V a oara .

Mult Succes!

Invitați de onoare: ES Dana Constantinescu și Catrinel Menghia

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2014

Lista filmelor prezente la Procult 2014

Secțiunea lung-metraj

1. Closer to the Moon, regia Nae Caranfil
2. Love building, regia Iulia Rugina
3. The Unsaved, de Igor Cobileanschi
4. Revederea, de Bogdan Alexe

Secțiunea scurt-metraj

1. Treizeci, regia Victor Dragomir
2. Ela, panda și madam, regia Andrei Rautu
3. Retur, regia Emanuel Parvu
4. Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugina
5. Claudiu și crapii, regia Andrei Tănase
6. O lume nouă, regia Luiza Pârvu

Secțiunea documentare

1. Vama veche veche, regia Tudor Chirilă
2. Experimentul București, regia Tom Wilson
3. După fel și chip, regia Paula Oneț
4. Romania, gli anni dei terrori, regia Umberto Rondi

Procult CinemaFestival