Dana Constantinescu: „Aștept cu nerăbdare a doua parte a Festivalului Procult”

Prima parte a festivalului de film românesc Procult s-a încheiat acum două săptămâni, însă organizatorii se pregătesc deja pentru partea a doua, care va avea loc, cel mai probabil, în luna noiembrie. Ca de obicei, în cadrul acestui eveniment sunt vizate nume mari ale cinematografiei din țară, dar și cele mai interesante producții din ultimii ani.

Dacă în luna iulie, festivalul s-a întins pe parcursul a doar două zile, sesiunea din toamna acestui an va fi una mai amplă. Prezentă în calitate de invitat de onoare al primelor seri, Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, așteaptă cu interes surprizele ce vor fi pregătite iubitorilor de film românesc în toamnă.

„Aștept cu nerăbdare a doua parte a Festivalului Procult, din toamnă, și sper că românii nu vor ezita să-și invite prietenii italieni la filmele românești”, a declarat pentru Actualitatea Magazin, Dana Constantinescu.

La fel ca și în edițiile precedente, Festivalul a fost parte integrantă din MedFilm, cel mai vechi festival de cinema din Roma, care s-a desfășurat între 4 și 13 iulie. România a participat în cadrul secțiunii Nouvo Europa-Romania, iar serile dedicate filmelor românești au fost cele de 7 și 13 iulie în care spectatorii au avut plăcerea de a viziona proiecțiile Piano, Kazimir, Brigada Neagră, Un film fain și Rocker.

„Festivalul Procult reprezintă, fără îndoială, cea mai importantă prezență cinematografică românească la Roma din 2014. Ideea includerii în această vară a unei componente a Procult în Medfilm Festival, manifestare amplă de profil din Roma, a permis României o vizibilitate sporită, concurând alături de filme și artiști din întreg bazinul Mediteranei. România este prezentă de peste 10 ani la această manifestare prestigioasă organizată la Roma și sper, alături de echipa care s-a ocupat de organizare, ca această prezență să continue și pe viitor, beneficiind de sprijinul financiar al DPRRP ca și până acum”, e de părere Dana Constantinescu.

Excelența sa a participat la proiecția filmului Rocker de Marian Crișan, propunerea organizatorilor pentru seara de încheiere fiind considerată de Ambasadoare una inspirată.

„Am fost prezentă la proiecția lungmetrajului Rocker, care mi-a plăcut mult: s-a încadrat foarte bine în specificul Festivalului, fiind mai degrabă un film care îndeamnă la reflecție decât unul de larg consum”, a mai spus Dana Constantinescu.

Festivalul Procult este cel mai mare festival de film românesc din Italia și are ca principal scop de a promova filmul și cultura cinematografică românească în condițiile în care este aproape inexistentă o piață de desfacere a producțiilor românești în Italia. Astfel, festivalul tinde să devină un punct de referinţă în ceea ce priveşte schimbul de imagine şi informaţie între ţara de origine şi ţara gazdă, şi să transmită prin intermediul acestor opere valoarea artistică şi culturală a României.

Invitați de onoare: ES Dana Constantinescu și Catrinel Menghia

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2014

Lista filmelor prezente la Procult 2014

Secțiunea lung-metraj

1. Closer to the Moon, regia Nae Caranfil
2. Love building, regia Iulia Rugina
3. The Unsaved, de Igor Cobileanschi
4. Revederea, de Bogdan Alexe

Secțiunea scurt-metraj

1. Treizeci, regia Victor Dragomir
2. Ela, panda și madam, regia Andrei Rautu
3. Retur, regia Emanuel Parvu
4. Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugina
5. Claudiu și crapii, regia Andrei Tănase
6. O lume nouă, regia Luiza Pârvu

Secțiunea documentare

1. Vama veche veche, regia Tudor Chirilă
2. Experimentul București, regia Tom Wilson
3. După fel și chip, regia Paula Oneț
4. Romania, gli anni dei terrori, regia Umberto Rondi

Procult CinemaFestival