„Rocker” încheie, mâine seară, prima parte a Festivalul Procult

Prima parte a ediției din acest an a Festivalului de film românesc Procult se încheie mâine seară cu proiecția filmului „Rocker” de Marian Crișan.

După ce luni, amatorii de film românesc de calitate s-au destins cu proiecțiile Piano, Kazimir, Brigada Neagră și Un film fain, mâine seară sunt așteptați pentru a viziona un film cu 10 nominalizări la premiile Gopo România și cu diverse participări la importante festivaluri europene printre care Festivalurile Internaționale de Film de la Trieste și Göteborg.

“Rocker nu e orice film. A fost idealul și visul meu să joc într-un film cu rockeri. Am avut o echipă cum, cu excepția celei de la Teatrul Național, nu am mai văzut. Chiar dacă a fost o co-producție româno-francezo-germană, echipa a fost numai de români. 40 de români, toți foarte buni în ceea ce făceau, care nu se băgau în alte treburi, ci își făceau strict munca lor. E un factor al succesului. Știți, la noi există și “calitatea” asta… ne pricepem la toate. Am fost pupat de Dumnezeu cu filmul acesta!” a declarat Dan Chiorean, actorul principal din „Rocker”, pentru Actualitatea Magazin.

Actorul clujean își amintește și cum l-a cunoscut pe regizorul Marian Crișan: la Roma, tocmai în cadrul unei ediții a Festivalului Procult.

„A fost o întâmplare. M-am întâlnit la festivalul de film de la Roma cu Marian Crișan, atunci l-am cunoscut. După un timp scurt m-a sunat să merg la casting; eu renunțasem la a merge la castinguri, am fost foarte sceptic, dar a insistat. Am ținut castingul și mi s-a spus că sunt pe “shortlist”… (habar n-aveam ce înseamnă asta). Am aflat apoi că am primit un rol, dar nu știam care. Am aflat după vreo trei zile doar că sunt Victor, iar când am văzut numărul de replici m-am panicat. “Nu-i stres!”, îmi spuneau. Filmările au durat apoi două luni, timp în care am stat la Oradea. Am mai venit de două ori la Cluj pentru spectacole”, rememorează actorul.

Regizorul filmului Rocker, Marian Crișan, are în palmares un Palme D’oro pentru scurtmetrajul Megatron (2008). De asemenea, lungmetrajul Morgen (2010) a fost premiat la importante festivaluri de film precum cele de la Locarno, Salonic, Buenos Aires sau Luxemburg și a fost propunerea României la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, în 2010.

La evenimentul de joi vor fi prezenți în calitate de invitați, Ambasadoarea României la Roma, Dana Constantinescu, precum și actrița-model, Catrinel Menghia.

„Rocker” rulează joi, 10 iulie, de la ora 20.00, la Casa del Cinema din Roma, Sala Kodak, Largo Marcello Mastroiani, 1.

Partea a doua a festivalului Procult va avea loc în toamna acestui an.

Invitați de onoare: ES Dana Constantinescu și Catrinel Menghia

CÂȘTIGĂTORII EDIȚIEI 2014

Lista filmelor prezente la Procult 2014

Secțiunea lung-metraj

1. Closer to the Moon, regia Nae Caranfil
2. Love building, regia Iulia Rugina
3. The Unsaved, de Igor Cobileanschi
4. Revederea, de Bogdan Alexe

Secțiunea scurt-metraj

1. Treizeci, regia Victor Dragomir
2. Ela, panda și madam, regia Andrei Rautu
3. Retur, regia Emanuel Parvu
4. Să mori de dragoste rănită, regia Iulia Rugina
5. Claudiu și crapii, regia Andrei Tănase
6. O lume nouă, regia Luiza Pârvu

Secțiunea documentare

1. Vama veche veche, regia Tudor Chirilă
2. Experimentul București, regia Tom Wilson
3. După fel și chip, regia Paula Oneț
4. Romania, gli anni dei terrori, regia Umberto Rondi

Procult CinemaFestival